14.15u. Reinier Burgeringband

Reinier Burgering Band zag zijn eerste daglicht begin 2010 tijdens een optreden in Bloemendaal aan zee. De band bestaat uit

  • Joshuahua Dudink, Bas en achtergrondzang;
  • Gerard Asselman, drum;
  • Hans Bodde, gitaar en achtergrondzang;
  • Reinier ‘Barabas’ Stienstra, toetsen
  • Reinier Burgering, zang en gitaar
  • Jeroen Kraaij, Saxofoon.

Ze spelen met name eigen repertoire en het geluid valt te kenmerken als rock en jazz.
De liederen kennen een enorme drive waarbij de vocalen gebruikt worden als extra instrument, aangevuld met hier een daar een geïmproviseerde jam. Ook heeft De Reinier Burgering Band zachtere liederen, voortgekomen uit de dichterlijke vrijheid van de schrijver.
Het geluid wordt zonder geheim geïnspireerd door de Dave Matthews Band. Een band waar alle muzikanten uit De Reinier Burgering Band een voorliefde voor hebben, en in zekere zin de band bij elkaar heeft gebracht.
Teksten zijn veelal gebaseerd en geïnspireerd door artiesten als John Lennon, Dylan en Neil Young

Reinier Burgering, lied zanger en tekst schrijver, is op latere leeftijd begonnen met het spelen van de gitaar en schrijven van liedjes. Zonder enig pretenties en ambities plaatste hij veel van zijn (vooral Dave Matthews) covers op YouTube. Jaren later zijn er al enkele duizenden volgers en over de honderden duizenden views. Vooral in Amerika en zuid Europa trekt het kanaal veel kijkers.

Joshuahua Dudink, bassist en actief in de muziekwereld, kreeg hier lucht van en wilde graag meer met de voor deze onbekende Reinier doen. Het bleek echter geen gemakkelijke taak om de verlegen en bescheiden Reinier naar voren te ‘schoppen’ en op het podium te krijgen. Eind 2008 resulteerde dit echter wel in een vriendschap en het eerste optreden van deze 2.
Vandaag de dag is Joshuahua nog druk doende met het wegnemen van de schroom van Reinier, en neemt daarom ook vaak het woord tijdens voordrachten en optreedens. Dit resulteert zelfs in voorvallen dat men denkt dat Joshuahua Reinier is.
Joshuahua is bij uitstek de technische man in de band, mede door zijn achtergrond als accountmanager bij een audio-verhuur specialist.

De gitarist Hans Bodde, een oude schoolvriend van Reinier, kreeg op zijn beurt weer lucht van de muzikale mogelijkheden met Reinier en wilde graag weer eens afspreken om na jaren bij te praten. Maar ook om te jammen.
Hans heeft zijn eigen band (Hard-Stichiting) en nodigde Reinier ook enkele keren uit om de oefenavonden bij te wonen van deze band. Als er bijvoorbeeld iemand niet kon maar er was wel een oefenruimte gereserveerd, dan kon Reinier aanschuiven.
Snel ontstond daar een grotere magie en liedjes konden met de hulp van Hans verder ontwikkeld worden.
Vandaag de dag flankeert Hans nog steeds Reinier op het podium met zijn gitaar en eigenzinnige zang, en draagt op de achtergrond nog steeds suggesties bij voor liedjes.

De eerste contouren van De Reinier Burgering Band kregen dus in de loop van 2009 vorm. Aanvankelijk zelfs nog in een iets andere bezetting.
Joshuahua was (en is) de percussionist van de succesvolle feestband 100% pretband en heeft een tijd dit niet kunnen combineren met De Reinier Burgering Band. Dit gaf ruimte voor Reinier Stienstra (Barabas) om zijn muzikaliteit op de bas te laten botvieren. Barabas komt uit een muzikaal nest en is thuis in de muziekleer. Vandaag de dag ondersteunt Barabas De Reinier Burgering Band op de toetsen. Reinier noemt Barabas ‘de frisse wind’ die de muziek nodig heeft.

De eerste drummer van De Reinier Burgering Band heeft helaas door een grillig tijdschema en regelmatige overboeking moeten afhaken. Dit gaf ruimte voor Gerard Asselman om in te stappen. Gerard speelde in het verleden al vaker met Joshuahua in bandjes, en was gretig om in te stappen in De Reinier Burgering Band. Onmiddellijk kreeg de muziek van De Reinier Burgering Band door de input van Gerard een eigen identiteit en drive.
Gerard speelt vandaag de dag in vele jazz – combo’tjes en rock-fusion bands. Drummen zit in zijn bloed. Zo erg, dat zijn zoontje zonder enig aansporen nu al enorm ritme gevoel heeft!

Jeroen Kraaij is oud collega van Reinier en kan begenadigd saxofoon spelen. Jeroen heeft al met menig bekende DJ een enorm groot publiek in vervoering gebracht en is bovendien nog klassiek geschoold en thuis in de muziekleer. Reinier wilde graag eens met hem een podium delen, maar het drukke schema van Jeroen gaf daar niet altijd veel ruimte voor.
Pas aan het begin van 2009 konden ze samen spelen op een muzikale promoavond bij de muziekschool in Haarlem. Dit proefde absoluut naar meer en Jeroen sprak zijn uit om zodra het kan, meteen op het podium van De Reinier Burgering Band te springen en mee te doen aan het optreden.

Vorige berichten

  • Geen berichten

Over Koninginnepop Stopt per 30-04-2012

Ook dit jaar zal het festival Koninginnepop op 30 april het Burg. Rijkenspark in Santpoort Zuid omtoveren tot een gezellige ontmoetingsplek en muzikale happening! Het festival is begonnen als koninginnedag activiteit in Santpoort Zuid. Er was toen een podium met een playbackshow. Inmiddels is het festival verplaatst naar een open plek in het Burgemeester Rijkenspark te Santpoort en is het uitgegroeid tot een muziekfestival. We staan erom bekend dat we regionale bands een kans geven om op te treden en dat er vele muziekstromingen aan bod komen. Ook dit jaar willen wij alle mogelijke extra.s uit de kast halen om iedereen een spetterend feest te kunnen voorschotelen tijdens Koninginnedag.